Ce este formarea profesionala?

Formarea profesionala este procedura prin care o persoana dobandeste o calificare atestata printr-un certificat eliberat conform legislatiei in vigoare.

Formarea profesionala se organizeaza pentru ocupatii, meserii, specialitati si profesii cuprinse in “Clasificarea Ocupatia din Romania”.

Formarea profesională este importanta in dezvoltarea si evoluţia profesionala, avand in vedere evolutia economica si sociala.  Avand in vedere schimbarile tot mai dese, fiecare persoană activă profesional trebuie să se specializeze cât mai mult şi pe mai multe arii din domeniul său de activitate.

Scopul este cresterea nivelului de competenta profesionala a angajatilor, prin diverse cursuri si programe de pregatire, dar sunt urmarite si alte obiective:

  1. O mai buna adaptare la cerintele pietei muncii
  2. Promovarea in munca si dezvoltarea profesionala
  3. Reconversia profesionala
  4. Prevenirea riscului somajului
  5. Stimulare mobilitatii fortei de munca

Cursurile de formare profesionala pot fi: cursuri organizate de furnizori de formare profesionala, cursuri organizate de angajatori, in cadrul unitatilor proprii (de exemplu, ucenicia la locul de munca), stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate, alte forma de pregatire profesionala prevazute de lege.

Pentru a fi recunoscute oficial, cursurile trebuie sa fie oferite de un furnizor de formare profesionala autorizat.

In functie de tipul programului si de modalitatea de realizare a formarii profesionale, furnizorul de formare profesionala autorizat poate elibera urmatoarele tipuri de certificate:

  • certificat de calificare profesionala pentru cursuri de calificare sau recalificare si pentru ucenicie la locul de munca;
  • certificat de absolvire pentru cursuri si stagii de initiere, precum si pentru cursuri si stagii de perfectionare sau de specializare.

Prevederi legislative privind formarea profesionala

Formarea profesionala este reglementata prin Codul Muncii ca o forma de educatie continua pentru angajati, in completarea sistemului formal de invatamant. Orice program de formare profesionala are scopul de a creste nivelul de competenta profesionala, iar acest lucru se obtine prin diferite cursuri de pregatire.
Conform legislatiei in vigoare, programele de formare profesionala devin obligatorii in urmatoarele cazuri:

 In cazul in care angajatorul are cel putin 21 de salariati – toti angajatii trebuie sa participe la astfel de programe, cel putin o data la doi ani;
– In cazul in care angajatorul are mai putin de 21 de salariati – angajatii trebuie sa participe la astfel de programe o data la trei ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *